zondag 14 april 2024
(Week 15)

Kerst 2024, 2025 en verder

Hieronder staan de data voor o.a. Kerst 2024 en Kerst 2025.
Ook kun je bekijken op welke dag deze feestdag valt en hoeveel dagen het nog duurt tot aan deze feestdag.

DatumFeestdagDagWeeknummerDagen te gaan
25 december 2024 Kerst 2024 woensdag 52 255
25 december 2025 Kerst 2025 donderdag 52 620
25 december 2026 Kerst 2026 vrijdag 52 985
25 december 2027 Kerst 2027 zaterdag 51 1350
25 december 2028 Kerst 2028 maandag 52 1716
25 december 2029 Kerst 2029 dinsdag 52 2081
25 december 2030 Kerst 2030 woensdag 52 2446
25 december 2031 Kerst 2031 donderdag 52 2811
25 december 2032 Kerst 2032 zaterdag 52 3177
25 december 2033 Kerst 2033 zondag 51 3542
25 december 2034 Kerst 2034 maandag 52 3907

Betekenis van Kerst

Met kerst wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. In West Europa valt de eerste kerstdag op 25 december en de tweede kerstdag op 26 december. Veel Oosterse kerken vieren het later omdat zij de Juliaanse kalender aanhouden.

Oorsprong

Dat kerst op 25 december gevierd wordt heeft verschillende oorzaken. In de vierde eeuw zouden keizer Constantijn de Grote en zijn bisschoppen hebben bepaald dat het op 25 december gevierd moest worden. Dit kwam doordat op de 25e december in de landen rond de Middellandse Zee de zonnegoden werden vereerd.

Daarnaast is deze datum ook ontstaan doordat Jezus ook wel 'het Licht van de Wereld' werd genoemd, Constantijn I heeft toen besloten dat op deze dag de geboorte van Christus gevierd zou moeten worden. Bovendien waren de dagen rond 25 december 'de vrije feestdagen der Saturnaliën'.

Het woord Kerstmis komt van het woord Kerstenen, dit betekent Christelijk maken. Kerstmis betekent eigenlijk 'Christus-mis'. Het feest staat namelijk in het teken van de geboorte van Jezus. Jezus werd ook wel Christus genoemd. Christus betekent 'de gezalfde'. Het is onwaarschijnlijk dat Jezus ook daadwerkelijk op 25 december is geboren. De exacte geboortedatum weet niemand en onderzoeken wijzen uit dat Jezus waarschijnlijk ergens in het najaar geboren is.

Kerstgebruiken

Op kerstavond en eerste kerstdag vinden er op veel plaatsen nachtdiensten in kerken plaats. Deze nachtdiensten worden erg goed bezocht en dit zijn dan ook vaak de drukste tijden voor een kerk. Ook worden er door veel staatshoofden op eerste kerstdag kersttoespraken gehouden. Deze toespraken worden dan via de radio of televisie uitgezonden.

Via kerststallen wordt elk jaar het kerstverhaal uitgebeeld. De kerststallen verschillen nogal van grootte en materiaal. Zo zijn er ook levende kerststallen. Opvallend is de aanwezigheid van de os en de ezel in de kerststal. Zij hebben beide geen Bijbelse oorsprong. In andere landen wordt de traditie van een stal vervangen door een grot.

De kerstboom slaat terug op een vruchtbaarheidssymbool. De kerstboom staat symbool voor de geboorte van Jezus. Eerst stond de boom alleen nog in kerken, later haalden mensen hem ook in huis. Volgens Luther herinnert de kerstboom de Christenen aan de boom in het paradijs. De kerstboomballen staan symbool voor de vruchten waar Adam en Eva van aten. De piek in de boom moet de ster uitbeelden die ervoor zorgde dat de Drie Wijzen uit het Oosten de weg naar Jezus vonden.

De Kerstman komt van Sinterklaas af. Mensen die naar Amerika verhuisden namen de traditie van Sinterklaas met zich mee. Sinterklaas veranderde al snel in Santa Claus. Door reclames van Coca Cola ging Santa Claus de hele wereld over. In Duitsland en Oostenrijk komt niet de Kerstman, maar het Christuskind langs met cadeautjes, dit gebeurt op 24 december.

Het kerstverhaal

In het kerstverhaal wordt de geboorte van Jezus verteld.

Lang geleden dachten veel mensen dat God hen vergeten was. In Jeruzalem was de boze koning Herodes de baas, wat geen leuke tijd voor de Joden was. Op een dag kwam er een engel bij Maria. Hij vertelde haar dat ze moeder zou worden van de Zoon van God.

De vroegere keizer in Judéa (Jeruzalem) eiste dat iedereen geteld en ingeschreven moest worden. Daarom gingen Maria en Jozef op weg naar Bethlehem om zich in te schrijven in hun geboortestad. Zij trokken van Galliléa, uit de stad Nazareth, naar Bethlehem in Judéa. Eindelijk aangekomen in Bethlehem zochten ze een plek om te rusten. In de herberg was geen plek meer waardoor Maria en Jozef moesten overnachten in de stal met dieren. In deze stal wordt Jezus geboren. Ze wikkelde hem in doeken en legde hem in de kribbe, een voederbak voor dieren.

In dezelfde nacht verscheen er in het Oosten de stralende, onbekende ster aan de hemel om zijn komst aan te kondigen. Plotseling verscheen er ook een engel en vertelde het grote nieuws aan de herders die de wacht stonden te houden bij hun kudde schapen net buiten de stad op een veld. Deze herders zagen ook de heldere ster en zijn toen direct naar het centrum van Bethlehem vertrokken en troffen daar Maria, Jozef en het kindje Jezus in de kribbe aan. Ze knielen voor Jezus en vertellen Maria en Jozef van de engel. Ze vertelden daarna aan iedereen wat er gebeurd was. De mensen waren heel blij, omdat ze nu wisten dat God hen toch niet in de steek had gelaten.

Naast de herders ware ook de drie wijzen uit het oosten op zoek naar het kindje Jezus. Zij hadden vernomen dat Jezus later koning van de Joden zou worden. De drie wijzen uit het oosten vonden de stal in Bethlehem door de heldere ster te volgen die uitkwam bij de kribbe in de stal bij Jezus. De drie wijzen gaven Jezus drie cadeau's: goud, wierook en mirre.

De boze koning Herodes had ondertussen vernomen van de geboorte van Jezus en was opzoek naar Jozef, Maria en Jezus. Gelukkig was Jozef 's nachts door een engel gewaarschuwd en kon hij op tijd naar Egypte vluchten met Maria en Jezus. Pas toen de boze koning Herodes dood was, gingen ze weer terug naar Nazaret.

Op welke dag valt Kerst 2024?

Kerst valt niet altijd op dezelfde dag. Kijk hierboven voor een compleet overzicht van de data voor de komende jaren.
Zie naast 'Kerst' ook nog meer feestdagen, klik daarvoor op een van onderstaande links.

Bekijk of download de kalender 2024.

Bekijk ook de Kalender 2024.


Top